BETAWI TEMPO DOELOE
Bantuin baba nyawah
Oleh : Bang Ilok
Anggota KGPBR
Kalo lagi jalan-jalan ngiat sawah,eh kaga berasa pikiran jadi balik lagi ke jaman kita kecil dulu, ngerecokin baba nyeng lagi nyawah ( nyiapin sawah buat nandur),mo bantuin belon bisa bisanya cuman berendem di lumpur sambil maenin lumpur yang adem nya ampe kebun-ubun. Lagi berendem ada gaang kita uber-uber dah ampe kena,kita kumpulin entuh gaang biar banyak,udah banyak kita kasih enyak goreng
Emang rejekinya orang nyawah disitu dapet gaang,kijing ama ikan pitak( Sik Melik) yang udah pada meneng aja karena tempat idupnya dibongkarin ama pacul.
Paling enak nyawah abis lebaran ntuh yang namanya goreng dodol masing ada dibawain ama enyak buat ngopi baba,ngopi ama dodol goreng pas baju cipruk kena lumpur berasa nikmat nya dobel, segelas kopi pait begitu nikmat buat ngedorong dodol yang masuk ke tenggorokan .. rasanya Masya Allah kaga bisa diuraikan dengan kata -kata dah,saking nikmatnya.
Baba kita dulu badan nya sehat-sehat karena kerjanya nyeng penuh ama gerak,ngopi alami kaga pake gula alias kopi pait cap bis yang belinya dibungkus ama kertas coklat nyeng kemudian entuh kertas jadi terkenal dengan sebutan kertas kopi,karena sering buat ngebungkus kopi.
Ngopi pait dulu banyak timpalannya jadi berasa nikmat kaga ada dodol,ada tenteng,ada lopis,ada belonyon,cucur dan geplak dan paling apeknya pake pisang pulo dah..itu go udah berasa nikmat bener dah.
Bagian nyawah yang paling kita demen giliran ngebuang lumpur yang rada tinggian ketempat yang lebih pendek,ntuh pan biasanya didorong diatas perau kayu..ntuh bocah kalo udah ngiat gituan udah pada gretelan kaga nahan pengen nyemplung kesawah ngikut bantuin ngangkutin lumpur pake perau dengan arepan pulangnya perau pan kosong bisa ditaekin tuh bocah.
Naek perau di atas lumpur sawah sebuah kenangan yang kaga bisa kita lupain ampe karang,betapa hebat baba kita dulu disela capeknya dia begawe di sawah tapi dia sempetin buat bikin anaknya pada seneng
Siangan dikit enyak nyampe ngindit bakul nasi ama nenteng tengkat isi sayur ama lauk, kita makan dah gelar daon pisang deprok di atasnya,kaga peduli baju basah belopotan nyeng penting tangan bersih, nyak bawa nasi padi baru yang baru aja di angi masing ngelun,lauknya sih kaga istimewa cuman ikan sepat asin ama sayur asem,sambel gowang ama lalab jengkol muda dan kaga kelupaan entuh Gaang goreng boleh nagkep tadi pagi enyak bawa pulang duluan buat di goreng tambaan lauk makan siang.
Lah makan begitu ge di sawah mah udah resep bet,apalagi entuh gaang goreng di cocol ama sambel ijo atawa sambel gowang waduh sumbrahnya kaga bisa ditemuin di restoran mana pun juga….
Betawi,30 Oktober 2019
Bang ILok